familie op een sup board

De 10  meest gestelde vragen over suppen

1. Wat is een goede SUP voor beginners?

Als beginnende supper in Nederland zijn er verschillende merken en boards die jij eens zou kunnen overwegen. Hier zijn enkele van onze suggesties:

 1. Jobe Sports: Jobe Sports is een Nederlands watersportmerk dat een breed scala aan SUP’s biedt, inclusief modellen voor beginners. Ze hebben opblaasbare SUP’s die stabiel en en goed geschikt zijn voor de hele familie.
 2. Aqua Marina: Aqua Marina is een populair merk voor opblaasbare SUP’s en biedt ook modellen aan die geschikt zijn voor beginners. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en staan bekend om hun kwaliteit en stabiliteit.
 3. Decathlon: Decathlon is een bekende winkelketen met verschillende vestigingen in Nederland. Ze hebben hun eigen merk genaamd Itiwit, dat een range van zeer betaalbare opblaasbare SUP’s voor beginners aanbiedt.
 4. Fanatic: Fanatic is een gerenommeerd merk in de SUP-wereld en biedt een breed scala aan boards, inclusief modellen voor beginners. Ze hebben zowel opblaasbare als hardboard SUP’s van hoge kwaliteit.
 5. SEB: SEB is een Nederlands merk dat hoogwaardige SUP’s produceert. Ze hebben verschillende modellen geschikt voor beginners als gevorderden.

Het is belangrijk om te overwegen welk type SUP je verkiest (opblaasbaar of hardboard) en waar je voornamelijk gaat suppen (vlak water, zee, etc.). Ook is het raadzaam om de grootte en inhoud van het board af te stemmen op je gewicht en vaardigheidsniveau. Een bezoek aan een gespecialiseerde SUP winkel waar je verschillende modellen kunt bekijken en advies kunt vragen voor dat je een SUP board gaat kopen, kan ook erg nuttig zijn bij het maken van je keuze. Ook kan je vaak even bellen en werken er medewerkers die zelf de boards ook hebben uitgeprobeerd. Op deze manier heb je gelijk wat praktijkervaringen.

familie op een sup board

2. Wat kost een goede SUP eigenlijk?

De prijs van een goed SUP board kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het type board (opblaasbaar of hardboard), de grootte, de constructie en eventuele extra functies. Over het algemeen kun je een redelijk kwalitatief hardboard SUP vinden voor beginners in een prijsklasse van ongeveer €500 tot €1000.

Opblaasbare SUP’s zijn vaak iets betaalbaarder dan hardboards, en ze zijn makkelijk te vervoeren en op te bergen. De prijzen voor goede opblaasbare SUP’s voor beginners kunnen variëren van ongeveer €400 tot €800, afhankelijk van de specificaties (grootte, gebruikte materialen etc).

Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs een weerspiegeling kan zijn van de kwaliteit, duurzaamheid en prestaties van het board. Het kan de moeite waard zijn om te investeren in een board van betere kwaliteit als je van plan bent om regelmatig te gaan suppen en het voor langere tijd wilt gebruiken.

Het is altijd raadzaam om prijzen te vergelijken, online recensies te lezen en advies in te winnen bij ervaren suppers voordat je een SUP board aanschaft.

3. Waar moet ik op letten bij aanschaf SUP board?

Bij het kiezen en aanschaffen van een SUP-board zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Boardtype: bepaal of je een opblaasbaar board (inflatable) of een hardboard wilt. Opblaasbare boards zijn draagbaar, gemakkelijk op te bergen en vaak geschikter voor beginners. Hardboards bieden over het algemeen een betere prestatie en stijfheid, maar zijn minder draagbaar. Wil je veel in de branding suppen, dan kan dit eigenlijk alleen maar met een hardboard.
 2. Afmetingen: Kijk naar de lengte, breedte en dikte van het board (minimaal 15cm). Over het algemeen geldt dat bredere en dikkere boards meer stabiliteit bieden, terwijl smallere boards wendbaarder zijn. De lengte kan ook van invloed zijn op de prestaties en snelheid. Kies een maat die past bij je gewicht, lengte en vaardigheidsniveau.
 3. Gewichtscapaciteit: Controleer de maximale gewichtscapaciteit van het board om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor jouw gewicht en eventuele extra bagage die je wilt meenemen. Als maatstaf voor het juiste volume kun je je lichaamsgewicht vermenigvuldigen met 2. (dus weeg je 80 kg, dan heb je een board nodig met een volume van minimaal 160 liter).
 4. Constructie en materiaal: Let op de kwaliteit van de constructie en het materiaal van het board. Opblaasbare boards moeten duurzaam en stijf zijn, met hoogwaardige drop-stitch constructie en versterkte naden. Hardboards kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals epoxy of carbon, die invloed hebben op de sterkte en prestaties.
 5. Stabiliteit en manoeuvreerbaarheid: overweeg je niveau en het soort water waarop je gaat suppen. Beginners hebben vaak baat bij een stabiel board dat gemakkelijk te manoeuvreren is, vooral in vlakwatercondities.
 6. Accessoires: controleer of het SUP-board wordt geleverd met accessoires zoals een peddel, leash (enkelkoord) en vin. Deze zijn vaak essentieel bij het suppen, vooral voor beginners.
 7. Budget: stel een budget vast dat past bij jouw financiën. Houd er rekening mee dat hogere kwaliteit en betere prestaties vaak gepaard gaan met een hogere prijs.

Het is ook aan te raden om recensies te lezen, advies in te winnen bij ervaren suppers en indien mogelijk verschillende boards uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt.

4. Wat is de meest stabiele SUP?

Over het algemeen zijn de meest stabiele SUP’s breed en dik, waardoor ze een solide basis bieden en minder snel kantelen. Hier zijn enkele typen SUP’s die bekend staan om hun stabiliteit:

 1. Allround SUP’s: deze boards zijn ontworpen voor veelzijdigheid en bieden over het algemeen goede stabiliteit. Ze hebben meestal een bredere vorm en een vlak dek, waardoor ze gemakkelijker in balans te houden zijn.
 2. Beginners SUP’s: veel SUP’s die specifiek worden aangeprezen als geschikt voor beginners, zijn ontworpen met stabiliteit in gedachten. Ze hebben vaak extra breedte en dikte om beginners te helpen vertrouwen op te bouwen en gemakkelijk hun balans te vinden.
 3. Yoga SUP’s: SUP’s die speciaal zijn ontworpen voor SUP yoga zijn vaak breed, stabiel en hebben een vlak dek. Ze bieden een stevige basis voor yogaposes op het water.
 4. SUP’s die zijn ontworpen om mee te gaan vissen hebben vaak een bredere vorm en extra stabiliteit om ruimte te bieden voor visuitrusting en om stabiel te blijven tijdens het vissen.

Het is belangrijk op te merken dat de stabiliteit van een SUP ook afhangt van factoren zoals de grootte en gewichtscapaciteit van het board, evenals de vaardigheden en het evenwicht van de supper. Wat als “meest stabiel” wordt beschouwd, kan ook afhangen van individuele voorkeuren en het beoogde gebruik van de SUP. Het kan nuttig zijn om verschillende modellen uit te proberen en advies in te winnen bij ervaren peddelaars voordat je een definitieve beslissing neemt.

5. Hoe lang duurt het om een SUP op te pompen?

De tijd die nodig is om een SUP op te pompen, varieert afhankelijk van het type pomp dat je gebruikt, de grootte van het SUP board en je eigen pomptechniek. Over het algemeen duurt het opblazen van een opblaasbare SUP gemiddeld tussen de 5 en 15 minuten.

Als je een handpomp gebruikt, duurt het meestal langer dan wanneer je een elektrische pomp gebruikt. Met een handpomp kun je echter nog steeds redelijk snel een SUP opblazen, vooral als je een goede conditie hebt en efficiënt pompt.

Met een elektrische pomp kan het opblazen veel sneller gaan, meestal binnen enkele minuten. Elektrische pompen zijn handig omdat ze het zware werk voor je doen, maar ze vereisen wel toegang tot elektriciteit (via een stopcontact of autolader).

Naast het type pomp is de grootte van het SUP board een andere factor die de opblaastijd beïnvloedt. Een kleiner SUP board zal sneller opgeblazen zijn dan een groter board, omdat er minder luchtvolume is.

Het is belangrijk om de aanbevolen PSI (pounds per square inch) te volgen die door de fabrikant van het SUP-board wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat je de SUP volledig opblaast tot de aanbevolen PSI voor optimale prestaties en stabiliteit. Meestal is het aanbevolen PSI rond de 15 (dit is ongeveer gelijk aan 1,5 bar).

Onthoud dat deze schattingen slechts richtlijnen zijn en de werkelijke tijd kan variëren op basis van individuele factoren en omstandigheden.

6. Hoe ga je staan op een SUP?

Hier zijn de stappen om op een SUP (Stand-Up Paddleboard) te gaan staan:

 1. Begin in ondiep water: ga naar ondiep water, waar je gemakkelijk kunt staan en je evenwicht kunt bewaren.
 2. Plaats de SUP parallel aan de kant: plaats de SUP parallel aan de kustlijn, met de vin naar achteren gericht.
 3. Kniel op de SUP: ga op je knieën in het midden van de SUP zitten. Dit helpt je om je evenwicht te bewaren terwijl je opstaat.
 4. Plaats je peddel: leg je peddel dwars over het board binnen handbereik, zodat je deze gemakkelijk kunt pakken zodra je staat.
 5. Plaats je handen naast je en zet je voeten op heupbreedte: plaats je handen naast je op de SUP en positioneer je voeten op heupbreedte, met je knieën iets gebogen.
 6. Duw omhoog met je benen: duw jezelf omhoog vanuit je benen terwijl je je knieën geleidelijk rechtmaakt. Houd je evenwicht en blijf je blik richten op de horizon om je stabiliteit te behouden.
 7. Zorg ervoor dat je voeten parallel aan de lengte van de SUP zijn geplaatst, met je tenen naar voren gericht.
 8. Stabiliseer jezelf: verplaats je gewicht naar het midden van de SUP en beweeg je voeten indien nodig iets verder uit elkaar om je stabiliteit te vergroten.
 9. Zodra je comfortabel staat, pak je de peddel en plaats je deze in het water.
 10. Begin met peddelen: begin rustig te peddelen aan één kant van de SUP, wissel regelmatig van kant om rechtuit te blijven gaan.

Onthoud dat het in het begin wat tijd kan kosten om je evenwicht te vinden. Oefen in rustig water en neem de tijd om vertrouwd te raken met het staan op de SUP voordat je verder gaat naar meer uitdagende omstandigheden.

7. Is suppen vermoeiend?

Suppen kan inspannend zijn, maar de mate van vermoeidheid hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van je peddelen, de duur van je sessie, je conditie en de omstandigheden waarin je supt.

Als je rustig peddelt en geniet van ontspannen suppen op een vlak meertje, zal het minder vermoeiend zijn. Je kunt een rustig tempo aanhouden en pauzes nemen om te rusten wanneer dat nodig is. Dit soort suppen kan een goede manier zijn om te ontspannen en te genieten van de mooie natuur.

Aan de andere kant kan suppen op een hoger tempo of in uitdagende omstandigheden, zoals tegenwind of stroming, meer inspannend zijn. Het vergt meer kracht en uithoudingsvermogen om tegen de weerstand in te peddelen. In zulke situaties kan suppen behoorlijk intensief worden en kun je sneller vermoeid raken.

Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en naar je lichaam te luisteren. Begin met kortere sessies en bouw geleidelijk aan je uithoudingsvermogen op. Neem regelmatig pauzes, drink goed en luister naar je lichaam.

Het mooie van suppen is dat je het kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren en fitnessniveau. Het kan een leuke en uitdagende work-out zijn als je dat wilt, maar het kan ook een ontspannende activiteit zijn. Het hangt af van hoe je ervoor kiest om het te benaderen.

 

8. Heb je SUP-les nodig?

Het volgen van lessen wordt sterk aanbevolen, vooral als je een beginner bent. Hoewel suppen op het eerste gezicht misschien eenvoudig lijkt, zijn er technieken en veiligheidsrichtlijnen die je moet leren om de juiste vaardigheden te ontwikkelen en ongelukken te voorkomen. Hier zijn een paar redenen waarom SUP-lessen nuttig kunnen zijn:

 1. Veiligheid: SUP-lessen helpen je de basisprincipes van veiligheid op het water te begrijpen, zoals kennis van de wateromstandigheden, weersomstandigheden, voorrangsregels en noodprocedures. Dit is vooral belangrijk als je in open water of drukke omgevingen gaat suppen.
 2. Techniek: een instructeur kan je de juiste peddeltechniek aanleren, inclusief de juiste peddelgrip, houding, peddelbewegingen en stuurtechnieken. Dit zal je helpen efficiënter te peddelen en minder snel vermoeid te raken.
 3. Evenwicht en stabiliteit: SUP-lessen kunnen je helpen bij het ontwikkelen van je evenwicht en stabiliteit op het board. Je leert de juiste positie op het board, hoe je je gewicht kunt verplaatsen en hoe je kunt reageren op golven of stroming.
 4. Keuze van uitrusting: een instructeur kan je begeleiden bij het kiezen van de juiste SUP-uitrusting die past bij je lichaamsbouw, vaardigheidsniveau en beoogde activiteiten.
 5. Tips en trucs: een ervaren SUP-instructeur kan tips en trucs delen om je ervaring te verbeteren, zoals het navigeren door verschillende wateren, het versterken van je core-spieren en het leren van leuke manoeuvres.

Het volgen van SUP-lessen kan je zelfvertrouwen op de SUP vergroten, je techniek verbeteren en je helpen om veilig en efficiënt van deze geweldige watersport te genieten. Zelfs als je al ervaring hebt, kan het nuttig zijn om af en toe lessen te volgen om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

9. Welke spieren gebruik je allemaal tijdens het suppen?

Suppen is een geweldige total-body workout waarbij verschillende spiergroepen worden gebruikt. Hier zijn de belangrijkste spieren die worden gebruikt tijdens het suppen:

 1. Core-spieren: suppen vereist een goede kernstabiliteit om je evenwicht te bewaren en je peddelbewegingen efficiënt over te brengen. Je core-spieren, inclusief je buikspieren, rugspieren en schuine buikspieren, worden actief gebruikt om je bovenlichaam rechtop te houden en te stabiliseren.
 2. Schouders en rug: bij het peddelen gebruik je je schouderspieren (deltaspieren) en rugspieren (trapezius, rhomboids, latissimus dorsi) om de peddel door het water te bewegen en kracht te genereren.
 3. Armen en onderarmen: tijdens het peddelen span je je armspieren, zoals de biceps en triceps, aan om de peddel door het water te trekken. Je onderarmen worden ook actief gebruikt voor de grip op de peddel en de rotatie van de polsen tijdens de peddelbeweging.
 4. Beenspieren: hoewel je benen minder actief zijn bij het suppen in vergelijking met je bovenlichaam, worden je beenspieren nog steeds gebruikt voor stabiliteit en balans. Je quadriceps, hamstrings en kuitspieren worden aangesproken terwijl je jezelf op het board in evenwicht houdt.
 5. Bilspieren: je bilspieren, met name de gluteus maximus, worden aangespannen om je heupen te stabiliseren en te helpen bij de rotatiebeweging tijdens het peddelen.

Daarnaast biedt suppen ook voordelen voor cardiovasculaire fitness en kan het helpen bij het verbeteren van de algehele conditie, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat de intensiteit van de training en de mate waarin specifieke spieren worden gebruikt, afhangen van factoren zoals je peddeltechniek, de snelheid waarmee je peddelt en de omstandigheden waarin je supt.

10. Waar mag je wel en niet suppen?

De regels en voorschriften voor suppen kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het watergebied. Over het algemeen zijn er echter enkele richtlijnen die je kunt volgen:

Waar je wel kunt suppen:

 1. Meren: veel meren en stuwmeren staan open voor suppen, tenzij er specifieke beperkingen of verboden zijn opgelegd. Controleer altijd de lokale regelgeving voordat je gaat suppen.
 2. Rivieren en kanalen: sommige rivieren en kanalen staan open voor suppen, maar het is belangrijk om te controleren of er beperkingen zijn, zoals snelheidslimieten of specifieke gedeelten die verboden zijn voor suppen.
 3. Strand: in veel kustgebieden kun je suppen langs de kustlijn en bij stranden, zolang je je houdt aan de lokale regels en voorschriften, zoals het vermijden van zwemgebieden en het respecteren van andere watersporters
 4. Specifieke SUP-routes: sommige gebieden hebben specifieke routes waar suppen wordt aangemoedigd en faciliteiten beschikbaar zijn voor suppers.

Waar je niet kunt suppen:

 1. Zwemwater: vermijd suppen in aangewezen zwemgebieden, waar zwemmers voorrang hebben en suppen mogelijk verboden is.
 2. Gebieden met hoge scheepvaartactiviteit: blijf uit de buurt van gebieden met veel scheepvaartverkeer, zoals drukke havens, kanalen of scheepvaartroutes.
 3. Beschermde natuurgebieden: sommige natuurgebieden kunnen beperkingen hebben op suppen om de natuur en het ecosysteem te beschermen. Controleer de regels voor specifieke natuurgebieden voordat je gaat suppen.

Het is belangrijk om de lokale regels en voorschriften te raadplegen voordat je gaat suppen in een specifiek gebied. Controleer bij de lokale autoriteiten, kustwacht, watersportverenigingen of supclubs voor informatie over toegestane suplocaties en eventuele beperkingen of vergunningen die nodig zijn. Daarnaast is het altijd goed om respect te tonen voor andere watergebruikers en het milieu, en veiligheidsrichtlijnen te volgen tijdens het suppen.


is aan je winkelwagen toegevoegd.
Afrekenen