3 mensen tillen hun supboard de zee in

Stand Up Paddle Board

Weet jij wat een Stand Up Paddle Board is? Misschien ken je het beter als een SUP board of een SUP. Suppen of Stand Up Paddle Boarden is enorm in populariteit gestegen de afgelopen 5 jaar enorm in populariteit toegenomen. Het is van oorsprong afkomstig uit Hawaï, waar stoere surfleraren een peddel gebruikte op hun surfplank om makkelijker bij hun leerling te komen. Nu is suppen een compleet eigen sport geworden met een volledig eigen stijl

Catamaran en mensen die suppen op de golven

Soorten Stand Up Paddle Boards

Je hebt inmiddels een enorme verscheidenheid aan SUP boards op de markt beschikbaar. De meeste gebruikte zijn de opblaasbare SUP’s met een brede met stompe neus. Deze allround SUP zie je overal varen op meren en plassen. Maar ook in de grachten van de grote steden, varen complete groepen rond op een SUP board.

Wat je wat minder vaak ziet, zijn de race Stand Up Paddle Boards. Deze lijken wat meer op een kano met een scherpe punt. Daarnaast zijn deze ook een stuk smaller dan de reguliere boards. Ze hebben vaak een opstaand randje aan het einde, waardoor je nog wat makkelijker kracht kan zetten bij het peddelsurfen.

Wat ook steeds meer gebeurt is fitness en Yoga op het water. Hiervoor heb je natuurlijk een lekker breed board nodig zodat je er niet makkelijk van af valt en welke ook stabiel op het water ligt. Sommige van deze boards zijn rechthoekig, dezelfde vorm als je Yogamatje.

Leren suppen

Hoe begin je nu met suppen. Het is niet zo moeilijk, maar toch zijn er een paar basisregels welke je moet weten.

  1. Allereerst, als je begint met suppen, zoek je rustig en vlak water op, waarin je makkelijk kan staan (kniediep)
  2. Begin met een breed en dik genoeg board, zodat je lekker stabiel staat.
  3. Kruip met handen en knieën op je Stand Up Paddle Board, ga niet direct erop staan. Schuif naar het midden en ga dan op je knieën zitten. Oefen op deze manier met vooruit en achteruit peddelen.
  4. Heb je de slag te pakken, ga dan eens proberen te staan in het midden van je board zonder dat je direct een peddel gebruikt. Zoek naar de juiste balans. Als dit eenmaal lukt, dan kan je je peddel gaan gebruiken.
Meisje zittend op een supboard op een groot vlak water

is aan je winkelwagen toegevoegd.
Afrekenen