Welk opblaasbaar SUP board moet jij kiezen?
sebastian2024-03-04T07:50:41+00:00Een opblaasbaar SUP board, ook wel iSUP genoemd (van inflatable SUP) is natuurlijk hartstikke handig als je je board bijvoorbeeld meeneemt met de auto. Wat een opblaasbaar SUP board ook als voordeel heeft ten opzichte van een hardboard is de prijs. Een opblaasbaar board is een stuk goedkoper dan zijn harde broertjes en zusjes. Vooral op plekken waar veel op de golven wordt gesupt zie je nog veel hardboards. Maar in Nederland heeft 90% een opblaasbaar SUP board zo toont recent onderzoek aan.
Voordelen en nadelen van inflatables
Het makkelijk kunnen meenemen van je SUP op vakantie of naar het strand is natuurlijk hét grootste voordeel van een opblaasbaar SUP board. Een opgepakt board van ruim 3 meter lang en 80 cm breed breng je in no-time terug tot een rol van 30 cm. Deze stop je vervolgens in de speciale rugzak en je loopt er zo mee weg. Is dit dan zwaar, hoor ik je vragen. Nee, hoor alles bij elkaar weegt het nog geen 9 kilo. Dit is dan ook nog eens inclusief een pomp, vin en leash voor aan je voet.
Eenmaal aangekomen op het strand of waar je dan ook gaat suppen, pomp je jouw sup binnen 10 minuten keihard op. De meeste opblaasbare sups kunnen een druk van ruim 1 bar aan. Als vergelijk een camping luchtbed waarmee je op het water drijft pomp je op tot 0,02 bar dus 50 keer minder hard.
Een nadeel van een inflatable sup is dat deze toch iets kwetsbaarder is dan een hardboard. Dit betekent dat je er voorzichtig mee moet doen als je in de buurt bent van rotsen of andere scherpe voorwaarden. Wees niet opeens bang nu je dit leest, een opblaasbare sup kan echt wel tegen een stootje. Je hebt inmiddels ook SUPs waarmee je kan gaan vissen en waar vissers met hun stoel op zitten. Dus zelfs een vishaakje krijg je niet zomaar door het sterke en dikke rubber van een SUP heen.
Een nadeel van een hardboard SUP is dat deze weer een stuk duurder zijn dan een inflatable. Dit komt omdat er natuurlijk veel meer materiaal voor wordt gebruikt. Vaak zijn de inflatable SUP als pakket te koop en moet je er bij een hardboard ook nog een peddel, leash en dergelijk bijkopen.
Welk opblaasbaar SUP board moet ik kiezen?
Je kiest een SUP board op basis van de volgende criteria:
- Welk niveau je hebt?
- Hoe zwaar je bent?
- Waarvoor ga je je board gebruiken?
- Hoeveel geld wil je uitgeven?
Welk niveau heb je?
Als je een beginner bent heb je vaak een stabieler board nodig dan als je al wat vaker hebt gesupt. Een beginnersboard kenmerkt zich door een meer stompe neus en achterkant. Hierdoor ga je wat
Hoe zwaar je bent?
Het klinkt misschien erg logisch en dat is het ook wel. Maar zoek een opblaasbaar SUP board uit, dat jouw gewicht meer dan genoeg aankan. Als je zelf bijvoorbeeld 90 kg bent en het board kan een gewicht aan tot 100 kg, dan ligt het board een stukje dieper in het water, waardoor je ook weer meer weerstand hebt als je vaart. Met andere woorden: het kost je meer energie. Een goed voorbeeld van een board dat past bij zwaardere suppers is de SEB Avantage . Dit SUP board kan een gewicht aan tot 160 kg.
Waarvoor ga je je board gebruiken?
Het merendeel van alle suppers kiest voor een all-round SUP board. De naam zegt het al: dit board is geschikt om op alle soorten wateren te varen. Ga je ermee door de grachten van Amsterdam varen of op het Veerse Meer: geen probleem. Maar ook voor wat kleinere golven op zee kan je prima met een all-round opblaasbaar SUP board uit de voeten.
Wil je meedoen aan wedstrijden of ga je vaak lange tochten maken en is suppen voor jou ook een complete work-out? Dan is een touring SUP board meer geschikt voor je. Een trend die je de laatste jaren steeds meer ziet is Yoga op een SUP board. Deze boards zijn rechthoekig en zijn maximaal stabiel.